Multilingual Practice
en  fr  sp

Σχετικά μέ τις ομάδες αυτογνωσίας

Σκοπός της ομάδας
Σκοπός της δημιουργίας της ομάδας είναι η παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς τα μέλη, μέσω αυτογνωσίας, δηλαδή μέσω της συνειδητοποίησης των εσωτερικών τους διεργασιών και όχι απλά μέσω της προσφοράς έτοιμων συμβουλών και λύσεων στα προβλήματά τους.
Στην ομάδα διερευνώνται οι σχέσεις στο «εδώ και τώρα»:
α) ανάμεσα στα μέλη της ομάδας,
β) ανάμεσα στα μέλη και την ψυχολόγο
γ) ανάμεσα στα μέλη και την ομάδα ως σύνολο.


Στην ομάδα τα μέλη καλούνται να λειτουργήσουν όσο πιο αυθόρμητα μπορούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, θετικά και αρνητικά , σύμφωνα με τους προσωπικούς τους ρυθμούς.

Δεν υπάρχει προκαθορισμένη ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση. Τα μέλη φέρνουν στην ομάδα θέματα της καθημερινής τους ζωής , χωρίς να αποκλείεται και η συζήτηση κάποιων σημαντικών γεγονότων του παρελθόντος.
Εξάλλου η επεξεργασία του παρόντος βοηθά το υποκείμενο να αντιμετωπίσει το παρελθόν του από άλλη οπτική γωνία.

    Στην ομάδα τα μέλη μαθαίνουν:
  • Πώς να ακούν ,να παρατηρούν, να κατανοούν καλύτερα το συνομιλητή τους, συνεπώς να επικοινωνούν με τρόπο που οδηγεί σε πιο αρμονικές σχέσεις.
  • Να κατανοούν τους παράγοντες εκείνους, που εμποδίζουν την εξέλιξή τους και να αναπτύσσουν καινούργιους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων τους.
  • Πώς μπορούν να δώσουν ή να πάρουν βοήθεια, αλλά και τι δεν μπορούν να περιμένουν από τους άλλους.
  • Ότι δεν είναι μόνα, αφού υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι, που σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο ή αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα.

Όροι λειτουργίας
Τα μέλη προσέρχονται εγκαίρως, την προσυμφωνημένη ημέρα και ώρα, σε περίπτωση δε που αδυνατούν να παραστούν ή εφόσον εκτιμούν ότι θα καθυστερήσουν, παρακαλούνται να ειδοποιούν την ψυχολόγο στα γνωστά τηλέφωνα.

Σκόπιμο είναι τα μέλη της ομάδας να μην συναντώνται ανάμεσα στις συνεδρίες, δηλαδή εκτός των προκαθορισμένων ημερών και ωρών. Δεδομένου ότι στόχος της ομαδικής θεραπείας είναι η μελέτη των σχέσεων μεταξύ των μελών, όπως αυτές διαμορφώνονται στα πλαίσια της λειτουργίας της ομάδας, παράλληλη σχέση των μελών της ομάδας εκτός ομάδας, δυσχεραίνει τόσο το έργο της ψυχολόγου, όσο και την απόλυτα ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ των μελών( φόβος μήπως εκθέσω τον φίλο μου). Στην ομάδα δεν ερχόμαστε για να αποκτήσουμε καινούργιους φίλους. Η συνειδητοποίηση όμως ενδεχόμενων δυσκολιών στη διαπροσωπική επικοινωνία μέσα στην ομάδα οδηγεί στη βελτίωση των υφιστάμενων σχέσεων εκτός ομάδας, ή στη δημιουργία νέων, πάλι εκτός ομάδας.

Τα θέματα που συζητιούνται μέσα στην ομάδα, καλό είναι να μην μεταφέρονται εκτός ομάδας(εχεμύθεια). Φυσικά, κάθε μέλος είναι ελεύθερο να συζητήσει με δικά του πρόσωπα, τις προσωπικές του εμπειρίες μέσα στην ομάδα, αλλά δεν δικαιούται να μεταφέρει τις εμπειρίες των υπολοίπων μελών ή να αναφέρει τα ονόματά τους.

Σε περίπτωση που κάποιο μέλος επιθυμεί να αποχωρήσει από την ομάδα, παρακαλείται να ενημερώνει την ψυχολόγο, τουλάχιστον ένα μήνα πριν, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία τόσο σε εκείνο όσο και στα υπόλοιπα μέλη να επεξεργαστούν τα συναισθήματα που γεννιούνται λόγω του επικείμενου αποχωρισμού. Η αμοιβή της ψυχολόγου προκαταβάλλεται μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίας του κάθε μηνός.

Δομή της ομάδας
Η ομάδα είναι ανοιχτή, δέχεται δηλαδή καινούργια μέλη, εφόσον το αποφασίσει η ψυχολόγος, όμως ο αριθμός των μελών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12, ούτε να υπολείπεται των 4.

Η επιλογή των μελών γίνεται βάσει των κινήτρων και των αναγκών των ενδιαφερομένων, τα οποία διερευνώνται σε 1 προκαταρκτική συνάντηση με την ψυχολόγο της ομάδας.


Ομάδες Αυτογνωσίας - Υποστήριξης Για Άτομα Που πάσχουν από καρκίνο

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που – όπως πολλές άλλες- απαιτεί άμεση διεπιστημονική παρέμβαση ( συνεργασία γιατρών, ψυχολόγων, νοσηλευτών). 

Παρ' ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί, στο συλλογικό ασυνείδητο ο καρκίνος ταυτίζεται με τον σωματικό- ψυχικό πόνο, την φθορά και τέλος τον θάνατο.

Το είδος της ιατρικής θεραπείας, που κάθε φορά εφαρμόζεται εξαρτάται από τον τύπο του όγκου, το στάδιο της εξέλιξής του καθώς και την επιθετικότητα της νόσου.

Επομένως, προτού αποφασίσουμε με ποιο τρόπο θα στηρίξουμε ψυχολογικά τον άρρωστο, λαμβάνουμε υπόψη την ιατρική διάγνωση καθώς και τη θεραπεία που ακολουθεί, αφού σώμα και ψυχή δεν μπορούν εύκολα να διαχωριστούν.

Το άτομο που πληροφορείται ότι πάσχει από καρκίνο κατακλύζεται από πλήθος συναισθημάτων : α) δυσκολεύεται να αποδεχτεί τη διάγνωση, θυμώνει με τους γιατρούς, είτε γιατί δεν αφιερώνουν ( όπως πιστεύει) χρόνο στο να συζητήσουν μαζί του, είτε γιατί – όταν το ενημερώνουν- δεν το ενημερώνουν πλήρως ( εφόσον βέβαια το έχει ζητήσει), είτε γιατί δεν μπορούν να το γιατρέψουν, τα βάζει με την κακή του τύχη, και ορισμένες φορές τα λόγια του προδίδουν ένα ασυνείδητο φθόνο για τους υγιείς συνανθρώπους του.

β) φοβάται μήπως γίνει βάρος στους άλλους, μήπως καταντήσει ανίκανος να φροντίζει τον εαυτό του, μήπως χάσει την αξιοπρέπειά του.

γ) πενθεί τη χαμένη του υγεία και σωματική ακεραιότητα. Αγωνιά για το ενδεχόμενο του θανάτου του και για τις εκκρεμότητες που θα αφήσει αν φύγει από τη ζωή.

Οι ομάδες αυτογνωσίας – υποστήριξης απευθύνονται σε άτομα που διανύουν το ίδιο στάδιο της νόσου και βοηθούν τα μέλη τους ώστε να αναγνωρίσουν και στη συνέχεια να εκφράσουν όλα τα παραπάνω βασανιστικά συναισθήματα και φόβους, σύμφωνα πάντα με τους προσωπικούς τους ρυθμούς.

Η ομάδα δίνει στο άτομο την ευκαιρία να ξαναβρεί ένα νόημα ζωής, να νιώσει χρήσιμο μέσω της στήριξης που το ίδιο προσφέρει στα υπόλοιπα μέλη, να νιώσει πιο δυνατό μέσω της στήριξης που παίρνει και τέλος να νιώσει ότι δεν είναι μόνο αφού υπάρχουν και άλλοι που μοιράζονται το δικό του πρόβλημα.

Η ψυχολογική υποστήριξη δεν είναι προσφορά έτοιμων απαντήσεων, αλλά βοηθά το υποκείμενο να συνειδητοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στη ζωή του γενικότερα, το οδηγεί σε μια περισσότερο ενεργητική αντιμετώπιση των συνεπειών της διάγνωσης του καρκίνου και τέλος το κατευθύνει προς μια διαφορετική νοηματοδότηση της ύπαρξής του.